środa, 30 października 2013

Warsztaty Włoskiego Smaku - Pizza!

Oooh cóż to był za wieczór! Pełen pozytywnych wrażeń, doprawiony cennymi informacjami i skonsumowany ze smakiem. Tak w jednym zdaniu mogę powiedzieć o warsztatach kulinarnych, które odbyły się w restauracji Pesto.



Tematem przewodnim była włoska pizza. Najpierw szef kuchni p. Krzysztof Jesiołowski wprowadził nas w część teoretyczną, czyli historie pizzy. Następnie przystąpiliśmy do części praktycznej, czyli jej przyrządzania. :D

Placek
Pierwsza pizza, którą robiłam była Capriciosa. Podczas pracy zostaliśmy poinstruowani co z czym najlepiej łączyć oraz czego zdecydowanie unikać. Na tę pizzę składało się ciasto, sos pomidorowy,  ser, szynka prosciutto i pieczarki.

Pizza Capriciosa
Kolejna pizza miała być wariacją każdego z uczestników warsztatów. Jak również przyswojeniem wiedzy, którą nabyliśmy podczas przyrządzania pierwszej pizzy. Przyznam, że pomysły były różne. Większość z pizz miała dodatki mięsne i warzywne. Tylko jedna osoba zdecydowała się zrobić pizze na słodko. 

Autorskie wykonanie
Dziękuje organizatorom jak i pozostałym uczestnikom warsztatów za fajny wieczór. Zobaczymy się nie długo, bo... Już w listopadzie odbędzie się kolejna edycja warsztatów, która będzie dotyczyć włoskich past. 


Smacznego oglądania :))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz