sobota, 25 stycznia 2014

Menu na oku

Menu - podstawa funkcjonowania restauracji.

Z tą tezą można się zgodzić lub nie. Jednak menu jest swoistym planem dla kucharza jak i restauratora.  Stanowi dodatkowo swoistą formę reklamy lokalu.

Aby dany lokal mógł przyciągnąć klienta to karta dań powinna być wykładana, wywieszona w lokalu, przed wejściem czy holu lokalu gastronomicznego. Bardzo modne stało się ostatnio pisanie menu na czarnych tablicach bądź ścian malowanych farbą tablicową. 


Źródło: http://madameedith.blogspot.com/2012/09/ministerstwo-kawy.html


Według różnych źródeł karta dań powinna mieć następujący układ:

  • szef kuchni poleca
  • zakąski zimne
  • zupy
  • potrawy mączne
  • potrawy z jaj
  • potrawy z ryb
  • zakąski ciepłe
  • potrawy z grilla
  • mięsa
  • potrawy wegetariańskie
  • desery
  • napoje

Wiadomo jednak, że można go modyfikować ze względu na charakter i typ restauracji. :)

Karta dań pełni funkcję informacyjną, użytkową, dekoracyjną i pamiątkową. Ta ostatnia odnosi się do imprez okolicznościowych. Większość polskich restauracji stosuje menu stałe, z którego możemy zamówić dane danie przez cały rok. Jednak warto dodatkowo wprowadzić, w zależności od pory roku, karty okresowe. Ponieważ wzbogacają one ofertę restauracji. a klientom daje to sygnał, iż nasza restauracja rozwija się, eksperymentuje i dostosowuje się do zmian na rynku spożywczym. Ten typ karty warto stosować w okresie wakacyjnym, kiedy to restauratorzy mają lepszy dostęp do szerokiego wachlarzu świeżych warzyw czy owoców.



Menu powinno być przede wszystkim poręczne i czytelne dla konsumenta. Format A4 lub A5 będzie najbardziej korzystny. Nie zapominajmy również o pogrubionej czcionce czy specjalnym menu dla osób starszych bądź nie widomych i niedowidzących. Okładka takiej karty powinna być usztywniona, lakierowana bądź za laminowana. Podczas projektowania karty menu powinniśmy pamiętać o odpowiedniej kolorystyce i szacie graficznej. Warto unikać finezyjnych nazw dań, ponieważ potencjalny klient może mieć problem z rozszyfrowaniem składników dania którym jest zainteresowany. Oprócz podstawowych informacji warto w takiej karcie menu zawrzeć dane kontaktowe, stronę www czy nazwę fan page na Facebook'u.

Warto zauważyć, że podczas ustalania i projektowania karty menu należy nie źle się nad nią napracować aby przyniosła wymierne efekty. Podsumowując karta menu jest wizytówką naszego lokalu oraz podstawą jego funkcjonowania! 

Dobrej niedzieli! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz