czwartek, 11 lipca 2013

Slow food - z czym to się je?

W ciągu ostatnich kilku tygodni często spotkałam się ze stwierdzeniem, że dana restauracja opiera swoją działalność na idei Slow food. Te dwa słowa nie dają mi spokoju dlatego postanowiłam zgłębić temat i pokrótce wytłumaczyć Wam o co chodzi.




Slow food jest to organizacja, która ma na celu uświadomienie ludziom czym jest jedzenie. Idea Slow food to protest przeciw przyśpieszeniu współczesnego świata. Jest to swego rodzaju przeciwieństwo i manifestacja przeciwko fast food. W tej idei chodzi przede wszystko o niespieszną konsumpcję, odbywającą się w skupieniu, dzięki czemu mamy możliwość delektowania się smakiem i zapachem potraw.

Symbolem ruchu jest ślimak. Ponieważ jak wiadomo jest to istota ze swej natury bardzo powolna i dlatego jest symbolem przeciwko prędkości, która jest obsesją tego świata.



Slow Food chce chronić od zapomnienia wszystkie "ginące gatunki" potraw. Dlatego powstała inicjatywa, która została nazwana Arka Smaku (The Ark of Taste). 


Z roku na rok przybywa restauracji, które serwują swoje dania zgodnie z ideą Slow food. Warto podkreślić, że są one przygotowywane ze świeżych sezonowych produktów i w otwartej kuchni do której każdy klient może zajrzeć. Surowce służące do sporządzenia potrawy muszą być pochodzenia naturalnego. Dlatego organizacja wspiera małych wytwórców dobrej żywności. Żywność w stylu Slow food jest nisko przetworzona, czyli wytwarzana tradycyjnymi metodami z całkowitym pominięciem zaawansowanych technologi produkcji żywności. Zgodnie z ideą nie dopuszcza się m.in.:
  • miksowania,
  • ścierania,
  • smażenia,
  • działania wysokim ciśnieniem,

Nie dopuszcza się stosowania:
  • sztucznych dodatków,
  • barwników,
  • aromatów,
  • konserwantów,
  • zamienników, 
  • polepszaczy smaku i zapachu,

Metody wykorzystywane w Slow food to tylko tradycyjne wędzenie, duszenie, marynowanie, dojrzewanie, wyciskane. Dlaczego tylko tak? Ponieważ tylko taka żywność wyróżnia się niepowtarzalnym smakiem i zapachem oraz ma więcej wartości odżywczych. Warto tutaj jeszcze zaznaczyć, że za jedzenie w restauracji typu Slow food zapłacimy znacznie więcej. Jednak czy nie jest warto wydać kilka złotych za zdrowe i dobrej jakości jedzenie? :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz